Meestal zijn de zolen de week volgend op het onderzoek klaar. Bij het afleveren wordt er gecontroleerd of de elementen van zolen op de goede plaats zitten. Daarna worden ze indien nodig op maat van de schoenen gemaakt. De zolen worden nooit kleiner gemaakt dan de voeten lang zijn. Mochten ze er toch niet in de schoenen passen, dan krijgt de klant een schoenadvies.
De schoenen moeten een platte ondergrond (zonder voetbed) hebben en een stevige hiel. De voorkeur gaat uit naar schoenen met een sluiting op de wreef en een hakhoogte tot vier centimeter. Een hogere hak vermindert de werking van de zolen met 25% per hogere centimeter, zodat bij een hakhoogte van zeven centimeter de zolen geen effect meer resulteren. Heden ten dage zijn er vooral voor dames ook veel sandalen te koop, waar de zool in gedragen kan worden.
De therapie is het zoveel mogelijk gedragen van de zolen, dus als het kan ook in een dichte pantoffel in huis. Indien er wisselend op de zolen gelopen wordt kan men ook een verminderd effect van de therapie verwachten.
In het begin kan men last hebben van vermoeide voeten en kan er spierpijn door het gehele lichaam optreden. Dit moet na enkele dagen of weken (afhankelijk van conditie en correctieve invloeden) verdwijnen. Mocht men langer dan drie weken spierpijn hebben of zitten de zolen nog vervelend, dan moet men even contact opnemen. Krijgt men te maken met messcherpe stekende pijn in b.v. een been, niet lijkend op spierpijn, dan is het raadzaam om direct contact op te nemen.
Na ongeveer zes weken volgt er een controle van de therapie en wordt indien nodig een correctie aan de zolen gemaakt. Afhankelijk van het resultaat en aard van de klacht is de volgende controle over een half jaar of een jaar bij podologische zolen. Bij de podoposturale therapie is de volgende controle na drie maanden, daarna half jaar en daarna om het jaar.
Voor kinderen kan de therapie bestaan uit het oefenen van de voetspieren en eventueel dragen van corrigerende zolen. Door het groeiproces in het lichaam is er een constante aanpassing bezig om de goede houding te vinden en is het lichaam ook geconditioneerd om snel een verandering te aanvaarden en in stand te houden.
Voor de patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) is er een apart schoen- en voetverzorgingsadvies, wat hierna beschreven wordt:
- Inspecteer de voeten en tenen dagelijks op wondjes, blaartjes of donkere verkleuringen. Gebruik hier eventueel een handspiegel voor of laat een huisgenoot er naar kijken indien het bekijken niet goed mogelijk is.
- Raadpleeg bij elke aanduiding van wondje of blaar uw arts of pedicure met diabetes certificaat.
- De voeten iedere dag wassen met lauw water en zachtjes goed afdrogen, ook tussen de tenen en insmeren met een weinig baby-olie voor het naar bed gaan of een goede créme.
- Nooitvoetbaden nemen, indien de huid kapot is. Ook niet bij schimmelinfecties en / of eczeem.
- Bij koude voeten in bed, nooit een kruik, elektrische deken of warm voeten-badje als verwarming voor uw voeten gebruiken. Gebruik bedsokken zonder naden.
- De nagels van de tenen recht afknippen.
- Niet zelf likdoorns of eelt verwijderen. Daarvoor met voorkennis van de arts naar een pedicure met diabetes certificaat.
- Draag wollen of katoenen sokken zonder naden. Indien u panty’s draagt, keer ze binnenste buiten zodat een eventuele naad aan de buitenkant zit.
- Regelmatig bewegen is goed voor een diabetes patiënt, doch voorkom lange belastende wandelingen. Veel beter is de fiets. U beweegt en ontziet toch uw voeten.
- Leer met korte passen te lopen. Een grote pas geeft meer belasting aan uw voeten.
- Loop nooit op blote voeten. Draag in huis pantoffels met een zachte zool en binnenbescherming.
- Inspecteer dagelijks de zooltjes en schoenen.
- Loop nieuwe schoenen langzaam in. Dus niet gelijk de gehele dag op lopen, ook al zitten ze nog zo lekker.
- Koop schoenen altijd aan het eind van de middag, wanneer de voeten het dikst zijn.
- Koop geen schoenen die opgerekt moeten worden. Zorg dat ze de juiste lengte, hoogte en breedte hebben.
- Inspecteer de schoenen met de hand aan de binnenkant.
- Er mogen geen naden of stiksels aan de binnenzijde van de schoen zitten.
- Koop schoenen met een veter- of andere wreefsluiting en een maximale hakhoogte van 3 cm.
- De schoen mag niet slippen en moet een stevige hielpartij (contrefort) hebben.
- Zorg voor een regelmatige controle en aarzel niet om bij vragen de specialist te raadplegen.