Voettypes en de houding.
Voettypes zijn vaak gerelateerd aan een specifieke lichaamshouding met de daarbijbehorende klachten. Hoewel hieronder de drie voettypes met hun specifieke houdingen worden beschreven en getoond, hebben de meeste mensen een gemengde vorm. Dus eigenschappen van een hol,- normale- en platvoet zijn mogelijk in de voeten van één persoon.
De normale voet
Mensen met zulke voeten en zo’n houding zijn meestal klachtenvrij. Wat niet betekent dat men geen klachten kan hebben of dat men zo’n houding moet hebben om klachtenvrij te kunnen zijn. Een lichte asymmetrie van de houding is normaal.
De platvoet
De platvoet is een soepele voet met slappe spieren en banden met vaak dezelfde kenmerken in het gehele lichaam. Hier is de naar achter hangende houding afgebeeld.
Klachten kunnen ontstaan aan knieën, lage rug en nek met schedelhoofdpijn en vermoeidheidsklachten. Meestal zijn doffe pijnen aanwezig, die toenemen bij belasting en verminderen bij rust.
De holvoet
Holvoeten worden veroorzaakt door een verhoogde spierspanning en worden gekenmerkt door hamertenen, verminderd grondcontact en overgevoeligheid van de voetzolen.
Klachten ontstaan aan lage rug en nek en voorvoetpijnen. De lage rug- en nekklachten nemen toe bij rust en worden minder bij bewegen.
Door een asymmetrie van de houding kunnen er veel klachten ontstaan in knieën, heupen, bekken (SI-gewrichten), lage rug en nek-schouder. De asymmetrie van de houding kan veroorzaakt worden door een onbalans in spierspanning van de houdingsspieren of door verschillen of afwijkingen in botten, welke dan mede de veroorzakers kunnen zijn van een hernia, ischias of bekkeninstabiliteit.
Ook kan men klachten in de voeten terugkoppelen aan een verkeerde lichaamshouding zoals likdoorns aan één voet door éénzijdig belasting van een lichaamshelft of voorvoetklachten doordat men constant voorover staat, waardoor de voorvoeten constant zwaarder belast worden dan de hielen.
Naast bovengenoemde klachten zijn er nog vele andere aangeboren of verworven houdingsklachten door bijvoorbeeld een scoliose (dwarse rugverkromming), verkort eerste middenvoetsbeen, whiplash, fibromyalgie of heupdysplasie.
Podoposturale therapie kan voor veel van deze aandoeningen een vermindering of verdwijning van de klachten betekenen, maar voor o.a. voeten met aandoeningen door reuma en suikerziekte wordt vaak een combinatie van podoposturale en podologische technieken gebruikt. plaats.